Vill du ordning på kontoret och vart papper på sin plats är gaffelpärm ett bra hjälpmedel. Gaffelpärmar finns för olika ändamål. En A4 pärm med bred rygg rymmer kan rymma hela det mindre företagets diarieföring. Med bra register i den ser du enkelt hur du valt att dela upp de olika avdelningarna i pärmen. Plastfickor håller enkelt det mest vikta kvitto i förvar när du väl häftat fast det på ett A4. Inga fler missade avdrag här inte!

Gaffelpärmen har en lång historia

Gaffelpärmen är en pärm där pappren du vill sätta i hålls fast med långa motriktade gafflar av metall. För att du ska kunna öppna och stänga pärmen är hela ryggen ledad i längdriktningen. Gaffelpärmen uppfanns av grosshandlare Andreas Tengwall år 1889 och år 1890 sökte han och fick patent på den. Då kallades den Triopärmen, uppkallad efter grosshandlaren själv och hans två partners i företaget. Idag har den bytt namn i folkmun till just – gaffelpärm efter de två gafflarna. Pärmen är alltså mycket beprövad efter alla dessa år – och att den är en storsäljare i sortimentet betyder att den faktiskt är en riktigt bra uppfinning!

Gaffelpärmar finns i många utföranden

Gaffelpärmen är det klassiska kontorsvalet. En bra gaffelpärm i storlek A5, vilket motsvarar en halv A4, kan vara svaret på din bön om ordning. Många ordrar och beställningar, samt skrivna kvitton har just detta format, och passar därför utmärkt i pärmen. Sortera och håll ordning med hjälp av register.Du har säkert vant dig vid de tygklädda pärmryggarna med plats för etiketter? Men pärmar finns i flera material. Vill du ha en extremt smutstålig pärm till verkstaden väljer du förmodligen plast. Du som är miljövänlig kan också välja en praktisk pärm i återvunnet papper. Det är både snyggt och ger ditt kontor extra cred inför kunderna. Du kan såklart också få en fin och valfri färg på din gaffelpärm genom att måla den själv.

Gaffelpärmen kan användas även i hemmet för de som vill ha det väl organiserat. Barnens pokemonkort, dina egna mood boards med tapet, tyger och färger till de olika rum du valt inredning till, receptfavoriterna, teckningar och ritningar… Det är bara dina behov och idéer som sätter stopp gör hur just du använder pärmarna. Olika storlekar gör det enkelt att anpassa dina bokhyllor och pärmarna till innehållet. Olika material och färger kan skapa ett varierat eller harmoniskt intryck i hyllor och på skrivbordet.

Ännu fler typer av gaffelpärmar

Tar man sig en närmare titt på pärmar så finns det ännu fler olika typer. Till exempel så kan en gaffelpärm ha en så kallad trärygg. Det innebär att ”ryggen” på pärmen är gjord i trä, vilket ger ett stadigare och framförallt starkare stöd. Inuti pärmen är det fortfarande samma design som om ryggen skulle vara av plast. Det är bra att veta är att pärmarna finns i olika tjocklekar som kan vara från allt mellan 40 mm till 80 mm.

Gaffelpärm med massor av användningsområden